•  (Foto/Photo)
    1/1

Pressemelding:

Hvem bør få Sandbecks kulturpris for 2022?

Sandbeckstiftelsen og Anno Museum ønsker innspill på hvem som bør motta Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua for 2022?

I september i år mottok Ingrid Bjørnov prisen for 2021. Mottakelsen fikk stor oppmerksomhet.

Vidar Sandbecks kulturpris kan gis til en forfatter, visedikter, visesanger eller tekstforfatter som fortrinnsvis bruker norske tekster. Prisen kan også tildeles en utøvende fiolinist eller en fremragende gitarist, og også til utøvere av klassisk musikk og komponister i alle sjangere, samt kunstarter som ligger tett på multikunstneren Sandbecks virke.

Frist for å komme med innspill er 10. januar 2022. Innspill kan sendes på e-post til solvi.westvang.skirbekk@annomuseum.no og merkes «Regnbågåbrua 2022».

Styret i Sandbeckstiftelsen er jury. Beslutningen om neste års mottaker er forventet tatt innen påske. Utdelingen av kulturprisen 2022 skjer under Sandbeckdagene i uke 37. 

Tidligere prismottakere:

Prismottakere fra 2008 til i år er: Ingrid Bjørnov, Guren Hagen, Ragnar Nysæther, Levi Henriksen, Øystein Sunde, Kari Bremnes, Eldar Vågåan, Joakim Røbergshagen, Erik Lukashaugen, Tom Steinar Lund, Frida Ånnevik, Ove Røsbak, Lasse Johansen og Martha Lousie.  

Kontaktpersoner:

Sandbeckansvarlig (vikar): Erik Larsen, tlf. 995 39 111 og e-post johne-la@online.no.

Styreleder Synnøve Sakura Heggem i Sandbeckstiftelsen, e-post: synnoveteolog@hotmail.com og tlf. 452 04 373

___

Regnbågåbrua 2021: Ingrid Bjørnov

Overrekkelsen av Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua 2021, fant sted under Sandbeckdagene, torsdag 16. september og gikk til Ingrid Bjørnov, som kvitterte med med konsert for en fullsatt sal. 

Tredje kvinne

Ingrid Bjørnov er den fjortende mottakeren av Sandbecks kulturpris. Tre kvinner har fått prisen før Bjørnov, Martha Louise i 2008 og Frida Ånnevik i 2011. I fjor gikk prisen til Guren Hagen. I 2017 gikk prisen til Øystein Sunde, som er en nær venn og samarbeidspartner av Bjørnov. Kulturprisen består av en treskjæring av Ragnar Nysæther (prismottaker i 2019), en grafikk, et diplom og 20.000 kroner – og masse ære.

Bjørnovs karriere

Karrieren til Bjørnov startet i 1987 med musikalen Witch Witch med premiere under Festspillene i Bergen. Dollie – eller Dollie de Luxe som de også kalte seg - tok med seg musikalen til London. I tiden etter Dollie jobbet Ingrid Bjørnov som komponist, kapellmester og arrangør for TV og teater. Rundt år 2000 debuterte hun som soloartist. Etter fire soloshow og seks komipriser kom hun med showet Steinway to Heaveni 2017.Hun har gitt ut flere bøker. Den siste kom i 2020: Herfra til hektene: 20 år med fortellertrang

Kulturprisen

Vidar Sandbecks kulturpris kan gis til en forfatter, visedikter, visesanger eller tekstforfatter som fortrinnsvis bruker norske tekster. Prisen kan også gis til en utøver av klassisk musikk og komponister i alle sjangre. Den kan gis til en forteller eller en skuespiller som har utøvd et faglig eller kunstnerisk virke som er sammenfallende med Vidar Sandbecks kunstneriske verdier. Prismottakeren skal ha egenskaper innenfor en eller flere av følgende verdiområder: Selvinnsikt, skaperglede, målbevisst arbeid, fortellerglede, mot, humor, observasjon og arbeidsglede.

Sandbecks kulturpris til Ingrid Bjørnov

Norges regjerende humorpianistinne, Ingrid Bjørnov, er årets mottaker av Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua. Det opplyste leder i Sandbeckstiftelsen, Synnøve Sakkura Heggem, på en pressekonferanse fredag.

- Ingrid Bjørnovs kunstneriske verdier er fullstendig i Vidar Sandbecks ånd, sier Heggem. I sitt allsidige og aktive virke i mer enn 40 år, har hun oppfylt en rekke av kriteriene for prisen både som forfatter, tekstforfatter, komponist, utøver av klassisk musikk og som skuespiller. Hun viser stor forteller- og arbeidsglede, ofte med et humoristisk tilsnitt.