Hopp til hovedinnhold

2017: Øystein Sunde

Den tiende prisen ble tildelt Øystein Sunde. Juryen hadde fått inn mange forslag på Sunde som en verdig prismottaker. Og mange har undret seg på hvorfor han ikke har fått prisen før.

Sunde fylte 70 år tidlig på året i 2017, og i tillegg hadde han i 2016 kommet ut med et nytt album, «Bestefar». Selv om det å bli bestefar sikkert hadde inspirert han, var det ikke selvsagt at han skulle stå fram med samme glød som tidligere. 

Men Sunde gjorde skam på dem som mente at en bestefar i alder av 70 nødvendigvis må ha støtte i rullatoren. Sunde lekte seg nok en gang som tekstforfatter og komponist. I Romerikets Blad skrev Torstein Davidsen at: "Vi får mer av alt vi elsker med Sunde i dette albumet. Elleville ordspill, heseblesende tekster som på finurlig vis treffer en nerve i tida, denne gang i stor grad sentrert rundt mobil, nett og sosiale medier. «Du er på You Tube nå» er en perfekt start på «Bestefar»-plata. Denne bestefaren er i tida!"

Det er lett å trekke paralleller mellom Øystein Sunde og Vidar Sandbeck. De er fremragende tekstforfattere, komponister og visesangere som behersker gitarinstrumentet, om enn på noe ulikt vis. Det er grunn til å dvele ved språkbevisstheten hos begge, her er det ingen likegyldig omgang med ord. Og på samme måte viser begge en finstemt, elegant og underfundig humor basert på hverdagslige situasjoner.

Felles verdier er mange for disse to, og blant annet er det verdt å nevne fortellerglede, observasjon og humor.

Juryen hadde også i tankene samarbeidet mellom Øystein Sunde og Tom Steinar Lund i 2003, som resulterte i albumet «Gull i fra grønne skoger». Dette albumet gjorde seg fortjent til gullplate, men mest av alt var det gull verdt for Sandbeckstiftelsen.

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1