Hopp til hovedinnhold

Pris-kunstner blir pris-mottaker

Vidar Sandbeck er mest kjent for Pengegaloppen, Bildilla og andre lystige viser. Mange godt voksne husker ham fra Barnetimen på NRK radio og hans forfatterskap. Ikke så mange vet at Sandbeck også var en god treskjærer.

  • Treskjærer Ragnar Nysæther
    1/1
    Treskjærer Ragnar Nysæther Erik Larsen

Vi møter årets mottaker av Sandbeck-prisen, Ragnar Nysæther, i hans verksted hjemme i grenda Nysæther i Nordre Osen i Åmot. Den lille grenda ligger en halvtimes kjøretur fra Rena, der Vidar Sandbeck bodde det meste av sitt liv. I andre etasje på uthuset sitter Nysæther i et lite tårn som minner om styrhuset på ei snekke, og skjærer i et stykke linn.

Overrasket

- Jeg er blitt mer oppmerksom på Sandbecks treskjæring i de senere åra, sier 57-åringen, som har livnært seg på heltid som treskjærer siden 1990. Han er en av få gjenlevende i det tradisjonsrike håndverksfaget. - Jeg har laget tre-diplomer til mottakerne av Sandbeckprisen siden den ble delt ut første gang i 2008 til prinsesse Märtha Louise, men det har ikke vært i mine tanker at prisen skulle gå til meg. Det var overraskende og veldig hyggelig. Jeg ble litt perpleks, ler Nysæther.

Dedikert

Han er utdannet fiskeoppdretter, og jobbet et par år på et anlegg i Trøndelag. Da faren begynte å skrante, dro han sørover igjen og fikk seg jobb i fabrikker som lagde dører og vinduer.  I 1990 fikk han støtte fra sine foreldre til å starte opp som treskjærer på heltid.  - De hadde trua på treskjæringa, og sa seg villig til å sponse meg hvis det trengtes. Jeg hadde gått med planer om å drive for meg selv med treskjæring på heltid fra jeg var liten gutt. Jeg startet som 9-åring og begynte med å skjære favorittdyret mitt, hester. Responsen var god, og jeg fikk sjøltillit og trua, sier Nysæther.

  • Modell av arbeidslag på spillflåte for buksering av tømmer på innsjø, skåret av treskjæreren Ragnar Nysæther.
    1/1
    Modell av arbeidslag på spillflåte for buksering av tømmer på innsjø, skåret av treskjæreren Ragnar Nysæther. Bård Løken

Utstilt

På Norsk Skogmuseum kan du se ett av Nysæthers største kunstverk med fløtere i arbeid. Også på Sørlistøa Fløtermuseum er hans fløterfigurer utstilt. Ingen går uberørt ut etter et møte med Nysæthers figurer. Med utsøkt evne til portrettlikhet, og til å gjøre figurene levende, sørger han for at en del av arbeiderkulturen som nå er historie, blir en del av vår felles hukommelse”, heter det i begrunnelsen fra juryen til Sandbeck-prisen. Julekrybba i Åmot kirke med Vidar Sandbeck som en av de tre vise menn, mener juryen viser hans evne til å balansere mellom det tradisjonelle bibelske og det portrettlike og allmenne. Flere andre steder i landet kan du se Nysæthers verker av dyr og folk - enten de er i miniatyr eller laget i 1-1-størrelse.

Etterspurt

Treskjæreren er etterspurt blant firmaer som ønsker priser og gaver. Mange privatpersoner ser etter en unik gave til den som ellers har det meste.  - Det har gått rundt økonomisk i snart tretti år, så jeg er fornøyd med det. Jeg liker friheten yrket gir. I en periode sitter jeg her alene og jobber, mens til andre tider er jeg på messer og møter kunder og kolleger.

Nå gleder Ragnar Nysæther seg til å ta imot Sandbecks kulturpris "Regnbågåbrua” i Åmot kirke lørdag 1. juni på åpningsdagen av de årlige Sandbeckdagene. I motsetning til de tidligere prisvinnerne kommer han ikke til å motta tre-diplom signert Ragnar Nysæther...

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1