Sandbeckutstilling på Rockheim

Vandreutstillingen "Vidar Sandbeck 100 år" vises nå i Rockheim galleri i Trondheim. Der vil den stå et stykke inn i 2019.

  • Rockheim
  • Rockheim
  • Rockheim

- Vidar Sandbeck var en av de viktigste vise- og tekstforfatterne i sin samtid. Vi er veldig glade for å få være med på å markere Vidar Sandbecks 100-årsjubileum gjennom dette samarbeidet med Anno - Museene i Hedmark, sier direktør Sissel Guttormsen ved Rockheim - det nasjonale museet for populærmusikk.

Vandreutstillingen, som er produsert av Anno, tar for seg helheten i Vidar Sandbecks kunstneriske virke, som fiolinist, komponist, treskjærer, forfatter, dikter, gitarist og visesanger. Fra før har Rockheim først og fremst presentert den Sandbeck vi møter i populærmusikken, blant annet gjennom temporærutstillingen Ei vise er så mangt, i 2017-18.

Fra Rockheims pressemelding om vandreutstillingen Vidar Sandbeck 100 år, som åpnet 28. november 2018: 

Vidar Sandbeck fikk sitt store gjennombrudd som plateartist med låta «Pengegaloppen» i 1959, og ble etter hvert et fast innslag i Otto Nielsens radioprogram Søndagsposten. I løpet av karrieren lagde han nær 400 viser, med  egne tekster og melodier. Han hadde også 39 serier med barnetimer i NRK og var en respektert forfatter som skrev 14 barnebøker og 12 romaner/voksenbøker. Sandbeck skrev også sanger for blant andre Dizzie Tunes og Wenche Myhre, og flere av hans låter ble oversatt og populære i Sverige og Danmark. ABBA-manager Stig «Stickan» Andersson oversatte Sandbecks sanger til svensk og løftet ham fram i nabolandet.  Thore Skogman er den som har gjort flest svenske versjoner av Sandbecks sanger.

I 1992 ble Sandbeck tildelt juryens hederspris under Spellemanprisen for sitt livslange bidrag til norsk visekunst – samme år vant han også klassen for visesang, med albumet Legende. I 2003 sto et stjernelag av norske viseartister bak hyllestplata Gull i fra grønne skoger og i 2008 delte for første gang Sandbeckstiftelsen ut Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua. 

Vidar Sandbeck hadde gjennom sitt virke i NRK, god kontakt med Alf Prøysen. Han, som allerede hadde flere års erfaring med musikkmiljøet i NRK, åpnet også noen dører der for visesangeren fra Østerdalen. Både Sandbeck og Prøysen hadde evnen til å reflektere noe fra sjelen i det Hedmarkske folkelynnet. Dette treffer godt i både bygd og by, og for Sandbecks vedkommende, fra 1959 og frem til i dag.