-Visene står som en påla!

Norske artister hyller Vidar Sandbeck, 100 år 21.juli.

Lørdag 21. juli ville Vidar Sandbeck fylt hundre år. Hvilken betydning har han hatt for norske visesangere og artister? Hva har hans viser bidratt med til musikk-Norge? Vi har spurt et stjernelag av artister om dette. Mange av dem blir å treffe i Oslo Konserthus 8. september under den store jubileumsforestillingen.

 • 1/2
 • Foto: Gjengitt med tillatelse.
  2/2
  Foto: Gjengitt med tillatelse.

Øystein Sunde

- Vidar Sandbeck leverte kvalitet. Visene hans står som en påla i dag også. Sandbeck var antagelig vår første moderne singer/songwriter. Han skrev tekster og melodier og framførte dem selv. Alt han gjorde var gjennomarbeidet. Du finner ikke et nødrim eller en stavelse for mye. Mitt første møte med Sandbecks viser var Pengegaloppen. Jeg var tolv år og opplevde at dette var annerledes enn mye av det andre jeg hørte i radioen på den tida. Det var reinspikka samfunnssatirisk humor formidlet helstøpt i tekst og melodi. Senere, mens vi jobbet med CD'en Gull Ifra Grønne Skoger (2003), oppdaget jeg flere av Sandbecks låter jeg aldri hadde hørt før, spesielt de lyriske visene. Han opplevde vel, som meg, at det ikke er så lett å bli tatt på alvor når man først har fått seg et par brakkeveltere av noen moroslagere, sier Øystein Sunde.

Ingrid Bjørnov

 • Foto: Agnete Brun
  Foto: Agnete Brun

- For meg er Vidar Sandbeck forløperen til Øystein Sunde. Vittig og vettug, med god snert og en fin dose østerdalsk vemod. Favorittsitatet mitt er fra «På folkemunne»: «Men je har nå alltid trivs så godt i senga, i fundering på hen je sku tjene penga.» Ingrid Bjørnov er blant de mange kjente artistene som hyller Vidar Sandbeck med forestillingen i Oslo Konserthus 8. september 2018.

Halvdan Sivertsen

 • Foto: Brynjar Erdahl
  Foto: Brynjar Erdahl

-  Vidar Sandbeck ga oss sanger fulle av humor, lengsel og kjærlighet. Med sine underfundige betraktninger, ikledd egne originale melodier, ble han en tradisjonsskaper, og en elsket trubadur. Og han synger i oss fremdeles. Gi meg Menuett i mai! Hvem har skrevet vakrere om den norske våren? Ingen, sier Halvdan Sivertsen.

Jan Eggum

 • Foto: Anne Valeur
  Foto: Anne Valeur

- Vidar Sandbecks viser er en grunnstein i norsk populærmusikk. Jeg var fan av Alf Prøysen fra Barnetimen for de minste i radio i 1956. Det fortsatte med de flotte voksenvisene. Etterhvert satte jeg stor pris på bøkene til både Vidar Sandbeck og Alf Prøysen. Først flere tiår senere gikk det opp for meg at de aller fleste av Prøysens beste låter hadde han bare skrevet teksten til, mens Sandbeck skrev alt sjøl! Sandbecks betydning for visekunsten kan ikke undervurderes. Der mesteparten av popmusikkens sanger på 1950 - 70 tallet var rimelig banale, var hans låter helstøpte og av varig verdi. Derfor står han kulturelt sterkt den dag i dag, sier Jan Eggum.

Tom Steinar Lund

- Vidar Sandbeck er en av Norges største visekunstnere. Ved siden av å være norsk allemannseie, fikk denne banebrytende singer/songwriter en rekke av sine sanger oversatt og spilt inn av sin tids store svenske og danske artistkolleger. Rundt 1960 kom slagerne som perler på en snor: Menuett i Mai, Gull og Grønne Skoger, Pengegaloppen, Heksedansen og med fler. De har det sorgmuntre preget som er så typisk for denne delen av Sandbecks sangskatt. CD-en Gull ifra Grønne Skoger (2003) bidro til å løfte fram disse, men også en rekke lyriske viser som ble stående i skyggen av slagerne, slik som Blådansen, Regnbågåbrua, Ved Gråten Sjø og Gartner Gundersen, sier Tom S. Lund som er kunstnerisk ansvarlig for hyllestkonserten til Vidar Sandbeck i Oslo Konserthus 8. september. Under Festspillene i Elverum urframfører han egne komposisjoner til ukjente dikt av Vidar Sandbeck.

Levi Henriksen

- Jeg vokste opp med stemmen til Vidar Sandbeck, først i Barnetimen for de minste og så på Ønskekonserten. Sandbeck og jeg har mye felles: Vi kommer fra små steder og dikter om hele verden. Vi dikter stort fra et lite sted. Vi blir en blanding av hoffnarrer og bygdediktere. Det underfundige og tørrvittige som blir understreket av melankolien og følelsen av aldri helt å lykkes, er noe annet jeg gjenkjenner hos Sandbeck. Men det ligger alltid et håp der, uansett hvem vi skriver om eller hvor tungt det er, sier Levi Henriksen, som i juni i år ble tildelt Vidar Sandbecks kulturpris, Regnbågåbrua. Som takk for prisen har han nylig spilt inn visa Levebrød. Den kommer som singel og musikkvideo til høsten.

Viggo Sandvik

- Jeg er så gammel at jeg opplevde den tida da Vidar Sandbeck var skikkelig hot. Med Pengegaloppen, Bildilla, Dakota Kalle og Gull og Grønne Skoger og de andre slagerne var han stor på slutten av 1950-tallet og utover på 1960-tallet. Både Alf Prøysen og Vidar Sandbeck brøytet vei for oss andre når det gjaldt å bruke dialekt og humor. Sandbeck har absolutt inspirert meg og jeg føler på et slektskap med ham. Jeg også hatt gleden av å framføre både det mer lyriske og det løsslupne sammen med Tom Steinar Lund ved adskillige anledninger.

Geirr Lystrup

- Vår store mester som laga viser som spenner fra det såreste vemod til den galgenhumoristiske gapskratten.
Og alltid gjennomført handtverk. Han skar viser i hel ved, med tekst og melodi som hånd i hanske. Lenge leve Vidar Sandbeck!