VIDAR SANDBECK
Vidar Sandbeck på taket med kameramann (Foto/Photo)

TO GODE VENNER

"Langs bygdevegen"


I boka «Langs Bygdevegen» fra 1960, skrev Grønoset tekster om sin barndom i Trysil, mens Sandbeck skrev viser som passet til tekstene. Boka skildrer natur og folkeliv og kan betegnes som en humoristisk kulturreportasje.

Photo/Background /

Det var mye rart som fôr - og ennå fær - etter bygdevegen. Det var sjølve livsnerva, den knytte i hop smått og stort, den fekk det tel å leva der'n drog fram. Alle hadde bruk for'n - den låg og tok imot både sørj og gle'e. Her risse onga paradisstreka sine så fort gruslaget kom fram om vår'n. Her rann dagslyset over Hammaråsen og avslørte hemmeligheter natta hadde hatt for seg - små og store fæler fylte ut hjulgangen der en jentesko hadde vår-natt-trippe ved sida tå en beksøm. Det var peneste pynten bygdevegen hadde i hele året - tripper og en stans vart tel lenkjer og e perle.

Omslagstegning av Kjell Aukrust


En annen østerdøl og 100-åring i år, Kjell Aukrust, lagde omslagstegningen til boka. Aukrust var også en god venn av Grønoset og Sandbeck.

Se flere bilder av Aukrust sammen med sine kamerater Grønoset, Sandbeck og Storbekken: 

Kjell Aukrust i Alvdal 1967. Foto: Dagfinn Grønoset (Foto/Photo)

Radioprogram


Grønoset var dreven på gjenbruk. Deler av boka ble dermed produsert som et radioprogram med samme navn. Her leser Grønoset historiene, mens Sandbeck synger visene.