Sandbeck-skatter fra sambygding

- Jeg ville velta meg i kaldsvette og anger om jeg ikke hadde gitt ut denne plata, sier Ivar Nergaard fra Åmot, som torsdag 22. mars slipper den flunkende nye Sandbeck-plata, Hjertegras.

  • Ivar Nergaard
    1/1
    MØRKE STEMMEN: Ivar Nergaards stemme er like mørk som de dype skogene i Østerdalen. Nå gir han ut Sandbeck-låter på plata Hjertegras. (Foto: Erik Larsen). Erik Larsen

Ivar Nergaard har mange titler: sanger, skuespiller og lydbokinnleser. Felles for dem alle er at han er formidler av tekster, og som beskrevet i pressemeldingen til plata: med en stemme som er like dyp som skogene i Østerdalen.

ALLEMANNSEIE

Torsdag er plata ute.

- Å gi ut plate i 2018 er stort sett bare å be om å tape penger. Det kommer jeg også til å gjøre. Jeg er jo frilanser, og leter hele tida etter nye prosjekter. Da 2018 og Sandbeck-jubileet nærmet seg, begynte det å klø etter å formidle noe av alt det fine som Sandbeck har gjort men som ikke er blitt allemannseie.

NOE NYTT

Ivar kom i kontakt med Tom-Erik Tangen, som er ansvarlig for Sandbeck-arbeidet ved Anno Glomdalsmuseet og har vært «jordfar» for utgivelsen. De som kjenner Sandbecks viser godt vil legge merke til noen endringer.

- Vi har lagt til litt her og der. Noen låter har fått så mye som femti prosent nytt materiale i form av ei bru eller et ekstra tema eller to. Tolkningene er langt innenfor det tillatte og melodiene er ikke forandre med unntak av ei strofe eller to. Alt er gjort med kjærlighet til originalen.

EGNE RIFF

Ivar spiller nesten aldri sanger når han tar fram gitaren, men han lager små snutter eller riff. Hvis han lager noe vakkert eller tøft, spiller han det inn på telefonen eller i lydbokstudioet. Et riff fra 1990-tallet er plutselig blitt til en figur på mandolinen på tittellåten Hjertegras. Låta Ringen og kista har Ivar komponert selv.


  • Cover på Ivar Nergaards Sandbeck-plate Hjertegras.
    1/1
    COVER: Slik ser den nye plata Hjertegras ut. Erik Larsen

HEDMARK-MUSIKERE

Produsent på plata er Jørund Fluge Samuelsen, som for øvrig har hatt samme rolle på den siste plata til Erik Lukashaugen fra Elverum. Musikerne er plukket på øverste hylle. Med fra Hedmark er Sigurd Hole, kontrabass, Camilla Granlien, sang og Tarje Nysted på diverse strykeinstrumenter. Trøorgel, autoharpe, trekkspill og sag hører også med til ekte østerdalsmusikk, mener Ivar.

FORNØYD

Ivar er godt fornøyd med sluttproduktet. Låtvalg, stil og lyd faller i smak sammen med dyktige musikere og en god produksjon. Noen av låtene ble prøvd på publikum under Grundsetmart’n, og det til trampeklapp fra publikum.  

Plata er utgitt med støtte fra Sandbeckstiftelsen og Fond for utøvende kunstnere. På Rena selges plata på døra av Rena IL og i biblioteket på kulturhuset. Hvis noen er interessert i å selge CD-er er det bare å kontakte Ivar!