«Fra pengegaloppen til husmannspolka»

Lunsjkonsert med Elin Prøysen og Egil Johansson i Åmot kulturhus 6. juni kl. 11.30.

Et visemøte mellom Vidar Sandbeck og Alf Prøysen

21. juli 1918 ble Vidar Sandbeck født på Åsta, og 23. juli fire år tidligere var Alf Prøysen kommet til verden på Rudshøgda. Begge var fra Hedmark, og begge kom fra fattige kår. Etter en del prøving og feiling fant begge sin plass som visediktere og sangere, plateartister, forfattere og bidragsytere til radioens ulike programposter. Prøysen slo gjennom med et brak i 1948 med «Husmannspolka», og Sandbeck med «Pengegaloppen» i 1959. 

  • Elin Prøysen og Egil Johnsson
    1/1
    Elin Prøysen og Egil Johnsson

I anledning 100-årsjubileet for Sandbecks fødsel har Elin Prøysen og Egil Johansson lett etter viser som både binder de to sammen og som skiller dem. Både Prøysen og Sandbeck hadde en egen evne til å fortelle mye med få ord, og få sagt et alvorsord i en humoristisk innpakning. De tok opp mange av de samme temaene, men på forskjellig måte. Mens Sandbeck hadde sin vise om Jørgensen, hadde Prøysen et syskjenbån på Gjøvik. Unge jenter drømte om kjærester, enten det var i en «Menuett i mai» eller i en «Gaukelåt». 

I dette programmet tas publikum med på et gjenhør med kjente og «allsangvennlige» viser og slagere. Men de får også ukjent og overraskende stoff fra begge forfatterne.