Vidar Sandbeck 1918–2005

I 1954 utkom det en samling viser og vers på østerdalsmål under fellestittelen «I døragløtten». Den gikk ubemerket hus forbi, unntagen hos enkelte kritikere som spanderte snille skulderklapp på forfatteren Vidar Sandbeck.

Av Odd Harald Mork

«Viddet og humoren lyser forsonende over små hverdagslige tragedier i Sandbecks musikalske vers fra Østerdalen», skrev en av dem. Og dermed var Sandbeck glemt. Det så ut til at Wergelands ord: «.... en Byron hist, en Platons Sjel i Folkets Sværm forgaar» atter skulle holde stikk. Ikke for det: Den beskjedne versemakeren fra skogdalen hadde aldri tatt mål av seg til å storme Parnasset med de små versene sine. Det var ikke dikter han ville bli – det var visedikter. Og det ble han til gagns. Det skyldes vel for størstedelen radioapparatet og grammofonen at han nå står som en av landets fremste trubadurer i folks bevissthet.

Det var noen år etter at «I døragløtten» var utkommet, nærmere bestemt i begynnelsen av 1958 at «Søndagsposten» i NRK startet aksjonen for norsk visekultur. Vi oppfordret alle som syslet med viser til å sende inn sine produkter til en konkurranse hvor 5–6 av de beste ble lansert i hvert nummer av «Søndagsposten». Og det kom inn viser på løpende bånd. Viser fra Sørlandet, fra Vestlandet og fra Trøndelag, og ... fra Åsta i Østerdalen. Avsenderen var Vidar Sandbeck, og Alf Prøysen som var med i komitéen sa: «Han Sandbeck veit je om. Han e´ liddeli go´».

Visene fra Åsta st. ble lansert, og det gikk noen måneder. Så en dag ble det meldt fra resepsjonen i Kringkastingen at en kar som hette Sandbeck ville hilse på meg. Da vi møttes kom han fram med det han hadde på hjertet. Han spurte om det var mulig å få lov å synge visene sine selv. Ja – jo – om det var så at han kunne synge? Ja han drev litt med det på lokalene rundt om i Østerdalen, og såvidt han visste så var ingen kommet til skade av det, sa han. Vi flirte litt, og jeg skaffet tilveis en tekniker og et studio, og så sang han en vise for meg som fikk meg til å gispe etter luft. Visa hette «Pengegaloppen». Og med den gjorde Vidar Sandbeck sin entre i norsk visekunst. Refrenget tente som ild i tørt gress, og da den en stund etter kom på grammofon, varte det ikke lenge før det ble nynnet i jomfrubur og i restauranger. En av hemmelighetene med Vidar Sandbecks suksess er hans evne til å kle sine viser i det rette melodiske antrekk. Melodiene hans flyter lett og ubesværet inn i øret, men gir seg ikke ut for annet enn det skal være, nemlig melodiøse strofer bygget på treklangen, lett forståelig for alle.

Etter «Pengegaloppen» kom de alle i tur og orden, alle de som har herjet i ønskekonsertene og stått på alle landets platebarometre i alle disse årene. Ola Torader, Dakota-Kalle, Gråt og tenners gnissel, Bildilla, Gull og grønne skoger og den nydelige Menuett i mai.

Jeg er nokså kry av at jeg har vært med på å bære alle disse pluss omtrent 50 andre viser til dåpen i «Søndagsposten» før de i tur og orden ble bestselgere på platemarkedet. Alt mellom himmel og jord skrev han viser om, og det lot til at han var hjemme i en lang rekke yrker. Ved vårt første møte fortalte han at han hadde prøvd seg som snekker, som fiolinist, som handelsmann og nå til slutt som selger for et konfeksjonsfirma. Han hadde ikke hatt hellet med seg i noen av grenene, sa han, det var nærmest fiasko alt i hop. Jeg er ikke så sikker på at denne dommen over ham selv var 100 prosent rettferdig. Han fikk iallefall meg til å kjøpe en dress allerede ved vårt annet møte. Men om selvironien skulle være på sin plass når det gjaldt andre levebrød, så gjelder den iallefall ikke Vidar Sandbeck som trubadur. Den suksessen er til å ta og føle på. I visen «På folkemunne» ironiserer han forøvrig over sine forskjellige forsøk på å livnære seg på en fornøyelig måte. Her heter det i siste vers:

    Je kunne vøri mye, je kunne vøri alt,
    men enten fikk je gnagsår hell je snuble og vart halt.
    Men je har levd og gått på folkemunne
    med et avgangsvitnesbyrd på noenlunde.


Det vil forsette å strømme viser fra Vidar Sandbecks hånd i årene som kommer også, og navnet hans vil gå på folkemunne fortsatt. Men når han om mange, mange år får sitt avgangsvitnesbyrd som trubadur, vil det ikke stå «noenlunde» på det. Det vil stå «Særdeles tilfredsstillende».

Ovenstående er hentet fra Sandbecks første LP-plate som utkom første gang i 1963. Det er skrevet av Otto Nilsen, redaktør av «Søndagsposten», radioprogrammet som gikk i NRK Radio søndagskveldene kl. 21.00.

-------------------------------

Sandbeck har skrevet 35 bøker –prosa, viser og lyrikk. 26 av disse er banebøker.

Fra sin første plateinnspilling 29. november 1958 og to – tre år framover var Sandbeck en av de mestselgende norske artistene på plate. Hans sanger ble ofte spilt i Ønskekonserten i NRK. Dette programmet var i en årrekke den eneste muligheten plateartistene hadde til å få markedsført sine sanger i radio, bortsett fra i sporadiske underholdningsprogrammer.

Flere av visene hans ble spilt inn av andre artister, bl.a. Wenche Myhre, Elisabeth Grannemann og Dizzie Tunes, men også Gjermund Eggen og Ingrid Wigernæs hadde hits med Sandbeck-viser. Flere svenske og danske artister gjorde innspillinger av Sandbecks viser.

39 barnetimeserier ble produsert i perioden 1965 til 1982. Det kom i denne perioden en rekke barnebøker fra Sandbecks hånd.

Sandbeck ble tildelt Spellemannsprisens hederspris i 1992 og fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 2003.

Diskografi

Singler

Sandbeck utga 22 singler i årene 1958 til 1969. De aller fleste er utgitt på Fontana-etiketten. De femten første singlene er utgitt med standard rødt Fontana fabrikkomslag.

Senere utgivelser har bildeomslag. Som vanlig på femti og seksti-tallet ble det laget flere opplag av bestselgerne. Variasjon i blåfargen på Fontana-etiketten vil derfor finnes. De tretten første singlene er utgitt på etikett uten ramme omkring teksten. NCB står noen ganger til venstre for senterhullet, andre ganger til høyre for senterhullet. Senere singler er utgitt med etikett med både platenummer og NCB i ramme til venstre for senterhullet. Denne etiketten er brukt på pressinger fra 1961/1962.

Enkelte av de første singlene ble presset på nytt med etikett med ramme. Pengegaloppen og Gull og grønne skoger er kjent med den nye etiketten. Det kan tenkes at også andre av de første singlene ble presset på nytt med den siste etiketten.

Senere utgivelser har bildeomslag.

Vidar Sandbeck single nr. 1

Nr. 1
Pengegaloppen / Dagdrivervise

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1958 Fontana 269 008 TF

Vidar Sandbeck single nr. 2

Nr. 2
Han Ola Torader / Skredder’n

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 195? Fontana 269 009 TF

Vidar Sandbeck single nr. 3

Nr. 3
Hei, hei Josefine! / Polka i B-dur

Med Gerd Røstad og Ragnar Danielsens ensemble
Utgitt 1959 Fontana 269 011 TF

Vidar Sandbeck single nr. 4

Nr. 4
Dakota-Kalle / Loffervise

Med Ragnar Danielsens orkester -
Utgitt 1959 Fontana 269 012 TF

Vidar Sandbeck single nr. 5

Nr. 5
Gull og grønne skoger / Kjærlighetsvalsen

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1959 Fontana 269 013 TF

Vidar Sandbeck single nr. 6

Nr. 6
På folkemunne / Strikkemøte

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1959 Fontana 260 014 TF
Se single nr. 21.

Vidar Sandbeck single nr. 7

Nr. 7
Heksedansen / Menuett i mai

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1960 Fontana 269 015 TF

Vidar Sandbeck single nr. 8

Nr. 8
Frida og Frode / Bildilla

Med Willy Andresens kvartett og R. Danielsens orkester
Utgitt 1960 Fontana 269 016 TF

Vidar Sandbeck single nr. 9

Nr. 9
På barneball / Han Pelle-Johnny og je

Sønnen Trond Sandbeck synger på «Han Pelle-Johnny og je». Plata er kreditert Vidar Sandbeck og Trond.

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1960 Fontana 269 019 TF

Vidar Sandbeck single nr. 10

Nr. 10
Far min var lirekassemann/En får ta det en kan få

(Stig Andersson og Vidar Sandbeck)
Med R.Danielsens orkester
Utgitt 1960  Fontana 269 020 TF

Vidar Sandbeck single nr. 11

Nr. 11
Med gråt og tenners gnissel / Under heggen

Med Robert Normann, gitar og Håkon Nilsen, bass.
Utgitt 1960 Fontana 269 022 TF

Vidar Sandbeck single nr. 12

Nr. 12
Vi stoler på’n Ola Nordmann / Sjusovervise

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 196? Fontana 269 025 TF

Vidar Sandbeck single nr. 13

Nr. 13
Idyll ved Mjøsa / Gamle formann Pedersen

Med Willy Andresens orkester
Utgitt 1961 Fontana 269 026 TF

Vidar Sandbeck single nr. 14

Nr. 14
Campingvalsen / Ak'rat slik er'n Lars

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 196? Fontana 269.028 TF

Vidar Sandbeck single nr. 15

Nr. 15
Den spøkefulle fader / Fattigmanns blomme

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 196? Fontana 269.029 TF

Vidar Sandbeck single nr. 16

Nr. 16
Anna og Johan / Polka i København

Med Elisabeth Granneman og Sigurd Jansens
orkester
Utgitt 1962 Philips 353.197 PF
Første singel med bildeomslag

Vidar Sandbeck single nr. 17

Nr. 17
Mallorca, Mallorca / Gode venner og glade granner

Med Willy Andresens orkester
Utgitt 1963 Fontana 269.035 TF

Vidar Sandbeck single nr. 18

Nr. 18
Valget på Vonheim / Gubben hopper tresteg

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1963 Fontana 269.038 TF

Vidar Sandbeck single nr. 19

Nr. 19
Sølvbryllups-polonese / Alle små dompapper

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1967 Fontana 269 074 TF

Vidar Sandbeck single nr. 20

Nr. 20
Je orker itte å tie lenger /
Somme gubber danser på bordet

Med Sigurd Jansens orkester
Utgitt 1967 Troll TR 233

Vidar Sandbeck single nr. 21

Nr. 21
På folkemunne / Bessfarklokka
Med Ragnar Danielsens orkester.

Denne er spilt inn to ganger, første gang i 1959 og utgitt på Fontana med standard cover.

Andre gang utgitt i 1969 på Troll TR 273, med billedcover. Den siste innspillingen er den mest kjente og versjonene er forskjellig.

Vidar Sandbeck single nr. 22

Nr. 22
Fjelltrall / Jens Vankelmodig

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1969 Troll TR 277

EP

Det ble utgitt til sammen 11 EP-er, hvorav to ble utgitt i Sverige. På de svenske utgivelsene sang Sandbeck på svensk og det ble laget nye arrangementer til innspillingene. Alle EP-ene er utgitt med bildeomslag.

Vidar Sandbeck EP nr. 1

EP nr. 1
A: Pengegaloppen / Regnbågåbrua
B: Snikkermester Kavlerud / Dagdrivervise

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1959 Fontana 464 253 TE
Sort etikett
Omslaget finnes i to utgaver, blekrød med sideåpning uten angivelse av trykkeri og dyp rød med toppåpning trykt hos Hancke-Olsen. Den senere har bilder av andre plater på baksiden, mens den første bare har tekst.

Vidar Sandbeck EP nr. 2

EP nr. 2
A: Hei, hei Josefine / Polka i B-dur
B: Elvira / Den vakre visa

Med Gerd Røstad og Ragnar Danielsens ensemble
Utgitt 1959 Fontana 464 254 TE
Sort etikett

Vidar Sandbeck EP nr. 3

EP nr. 3
A: Han Ola Torader / Skredder’n
B: Dakota-Kalle / Loffervise

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1959 Fontana 464 255 TE
Sort etikett

Vidar Sandbeck EP nr. 4

EP nr. 4
A: Gull og grønne skoger / Kjærlighetsvalsen
B: På folkemunne / Strikkemøte

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1959 Fontana 464 257 TE
Sort etikett
Finnes også på grønn vinyl

Vidar Sandbeck EP nr. 5

EP nr. 5
A: Bildilla / Frida og Frode
B: En får ta det en kan få / Far min var lirekassemann

Frida og Frode med Willy Andresens orkester, øvrige med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1960 Fontana 464 258 TE
Sort etikett
Finnes også på rød vinyl

Vidar Sandbeck EP nr. 6

EP nr. 6
A: Med gråt og tenners gnissel / Skogserenade
B: Lyckans stjärna / Under heggen

Med Robert Normann, gitar og Håkon Nilsen, bass
Utgitt 1960 Fontana 464 259 TE
Blå etikett

Vidar Sandbeck EP nr. 7

EP nr. 7
A: Døgnflua / Ved Sunna Å
B: Visa om Lisalill / Ved Gråten Sjø

u.å. Fontana 464.263 TE
Blå etikett

Vidar Sandbeck EP nr. 8

EP nr. 8
A: Myggvisa / Synålvalsen/ Kongevisa
B: Kjerringa i stampen / Ola-Signevalsen /
Godnattvise

u.å. Fontana 464 264 TE Blå etikett

Vidar Sandbeck EP nr. 11

EP nr. 9
Vidar Sandbeck synger og forteller
Sandbeck synger «Amerikasangen» av Marie Pedersdotter Løsset og leser «Minner fra en svunnen tid»

Utgitt 1964 Philips 423 852 QE
Blå etikett

Vidar Sandbeck EP nr. 9 (på svensk)

EP nr. 10
A: Penninggaloppen / Dagdrivarvisa
B: Olle Tvåradig / Den vackra visan

Med Gnesta-Kalles orkester
u.å. Fontana 466.250 TE Sort etikett.
Utgitt i Sverige.

Vidar Sandbeck EP nr. 10

EP nr. 11
A: Med gråt och tandagnisslan / Under häggen
B: Dakota-Kalle / Skogsserenad

Vidar Sandbeck med orkester
u.å. Fontana 466 253 TE Sort etikett.
Utgitt i Sverige.

LP

Vidar Sandbeck første LP

LP nr. 1A Vidar Sandbeck
A: Pengegaloppen / Valget på Vonheim / Gråt og tenners gnissel / Anna og Johan (med Elisabeth Granneman) / Menuett i mai / Bildilla
B: Gull og grønne skoger / Ola Torader / Polka i København (med Elisabeth Granneman) / Gubben hopper tresteg / Dakota Kalle / På folkemunne

Utgitt 1963 Fontana 697.500 EL
Omslag trykt hos Standard

LP-cover Viser på folkemunne Vidar Sandbeck

LP nr. 1B Viser på folkemunne
«Vidar Sandbeck» utgitt på nytt under tittelen «Viser på folkemunne»
Utgitt 1969 Fontana 701 723 WPY
Omslag trykt hos TeamTrykk

Vidar Sandbeck LP nr. 2 Vidar synger Sandbeck

LP nr. 2 Vidar synger Sandbeck
A: På folkemunne / Far min var lirekassemann / Bessfarklokka / Menuett i mai / Fjelltrall / Regnbågå brua 
B: Et bitte lite miniskjørt / En fergemanns viselåt / Jens Vankelmodig / På Grundsetmartn / Ved Gudmundssvea hills / Mitt livs viser

Med Ragnar Danielsens orkester
Utgitt 1969 Troll TRLP 11

Vidar Sandbeck LP nr. 3 Fra viseskuffen

LP nr. 3 Fra viseskuffen
A: Skredder`n / Strikkemøte / Heksedansen / Frida og Frode / Idyll ved Mjøsa / Valget på Vonheim
B: Gamle formann Pedersen / Ak`rat slik er`n Lars / Den spøkefulle fader / Campingvalsen / Fatttigmanns blomme / Gubben hopper tresteg

Utgitt 1973 Fontana 6426 056
Innspillinger fra årene 1958-63. Finnes i hvert fall i to pressinger, 8/73 og 9/73.

Vidar Sandbeck LP nr. 4 ...kan du låne bort en femmer...?

LP nr. 4 ...kan du låne bort en femmer...?
A: I Sirili / I en sofa på Frogner / Gartner Gundersen / Ved Gråten sjø / Når livet danser / Når sola itte lenger har oss å skinne på
B: Kan du låne bort en femmer / Gamle Benjamin / I Rosvea lund / Provins-salme / Visa om Jørgensen / Ved veiskillet / Det våres på Lykjebakken

Utgitt 1975 CBS 53621 med tekstark. Finnes med både grønn etikett og rød/gul etikett, begge presset 2/75.

LP nr. 5 Påsåns viser

Nr. 5 Påsåns viser
Barneplate med 20 sanger med teksterog melodier av SandbeckA: Tante Gunnhild i Gullåsen / Vise i advent / Mann i graset / Trøllgubben Lurvelegg / Glomstadnissen / Vedsagarsang / Undringsvise / Jordbærstrå / Snekkervise / Bessmorvisa
B: Så er je lita og så er je stor / Mor Mandel / Trones vals / Sola og englene / Julebokkvise / Julegrana / Fjellmarsjen / Mørkereddvise / Vårvise i april / Kveld i Myra

Utgitt 1981 Talent TLS 2039

Vidar Sandbeck LP nr. 6 Sanger for de små

LP nr. 6 Sanger for de små
Samleplate med forskjellige artister. Sandbeck synger akkompagnert av Sigurd Jansens orkester på tre melodier: Høna som fekk skinnkåpe / Kjærringa i stampen / Synålvalsen.

Førstnevnte melodi finnes ikke på vinyl annet sted. I tillegg har Sandbeck skrevet Mesterskap i Pannhusbakken og På barneball som fremføres av hhv NRK's guttekor og Åse Thoresen.
Utgitt 1981 Philips 6327 036

Det er utgitt flere samle-LP-er der Sandbeck synger egne sanger. Mest kjent er nok «10 på 6» utgitt på Philips (P 07585 R) u.å, med «Pengegaloppen» og «Hei, hei – Josefine!». På samme selskap er også utgitt «Hver sin vise» (631.066 NL) u.å. med «Anna og Johan». I 1969 kom Troll med samle-LP-en «De 4 store» TSLP 305 der vi finner «Menuett i mai», «På folkemunne» og «Fjelltrall». Disse er ikke tatt med i oversikten ovenfor, da melodiene er tilgjengelige på andre LP-er.

CD

Vidar Sandbeck CD nr. 1 Legende

CD nr. 1 Legende

Pengegaloppen/ Gull og grønne skoger/ Legende / Menuett i mai / Dagdrivervise / Langs bygdeveien / Gode venner / Bildilla / Tirilill – vals/ Heksedansen / Valget på Vonheim / Ola torader / Den vakre visa

Nyinnspillinger innspilt 1992. Tre utgaver:
CNR Records, CNR 107-2, utgitt 1992
Traffic Trading, TT 10035, utgitt 2002
Scana Sverige AB, Scana 98038, utgitt 2005
CNR-utgaven har ikke strekkode.

Vidar Sandbeck CD nr. 2 Velvalgte viser

CD nr. 2 Velvalgte viser
Sølvbryllupspolonese/ Anna og Johan/ Med gråt og tenners gnissel/ Gull og grønne skoger/ Ola torader/ Polka i København/ Strikkemøte/ Bildilla/ Heksedans/ Den spøkefulle fader/ Dakota-Kalle / Skredder'n/ Ved Sunna å/ Visa om Lisalill/ Ved Gråten sjø / Fattigmanns blomme/ Pengegaloppen/ Gubben hopper tresteg/ Gamle formann Pedersen/ Døgnflua/ Myggvisa/ Kjerringa i stampen/ Synålvalsen/ Godtnattvise

Originalopptak i mono utgitt 1993
Philips 514 745-2

Vidar Sandbeck CD nr. 3 En fergemanns vise

CD nr. 3 En fergemanns vise
CD 1: Den vakre visa / Snikkermester Kavlerud /E vise i det blå / Gull og grønne skoger / Hekse-dansen / Bildilla / Menuett i mai / På barneball /Far min var lirekassemann / Langs bygdeveien /Vise / Gamle formann Pedersen / Tre små kvitveis/ Anna og Johan / Polka i København / Et minne om en skomaker / Gode venner og glade granner / Ved Sunna å / Ved veiskjellet / Rørosbussen / På gamle tufter / Jeg går og raker hjertegras / Døgnflue / En fergemanns vise / Visa om Lisalill / Mitt livs vise / Kjerringa i stampen
CD 2 : So-ro for alle drømmer / Alle små dompapper / I sirili / Ti små bringebær / Signe de yndige piker / Jegerens vise / Kan du låne bort en femmer? / Mot lykka på ei fjøl / Blådansen / Barnefødt i Svinesund / En sofa på Frogner / Åse Åkerø og Gunnar Gravenstein / Til deg / Ferdig med det / Provins-salme / Det kunne vøri godt .... / Det tapte paradis / Lykkebergvisa / Visa om Jørgensen / Her bor Jill og Jokke Jansen / Når sola ikke lenger .... / Sang på tømmerlasset / Vårvise i April / Tøffelhelten / Parafinlampa / Landhandler Evensen / Rokk friar'n / Julevise / Jøseif Tømmermanns drøm / Vedsangersang / Julebokkvise / Glomstadnissen

59 viser fra NRKs arkiver innspilt i perioden 1958 til 1978. Utgitt 2003 Normann Records NOCD 3001/2 (dobbelt-CD)

Vidar Sandbeck CD nr. 4 Jordbærstrå 47 barneviser fra NRKs arkiver innspilt i årene 1960 til 1982

CD nr. 4 Jordbærstrå
47 barneviser fra NRKs arkiver innspilt i årene 1960 til 1982

Så er je lita og så er je stor / Kongevisa / Synlålsvalsen / Ola Signevalsen / Myggvisa / Vise om høsten / Undringsvise / Åpningsvise / Marit og hesten / I berget det blå / Sigurd Snille / Katteregle / Torllgubben Lurvelegg / Portugalvisa / Skattegraversangen / Havets bunn / Jord og himmel / Dagen i dag / Godtnatt til de små / Viseregla hennes Hanna Hakkihæl / Joppevisa / Høna som fekk skinnkåpe / Trines vals / Bessmorvisa / Den blå hatten / I slaraffenland / Kramund Kråke / Waterbridge-bussen / Røvervise / Sjømmansvals / Vekkerklokka / Fiskerlåt / Bjørnbekkvisa / Visa hennes Trulte / Mørkreddvise / Kveld i myra / Flua og tømmerhogger'n / Petra på Blåsetra / Jordbærstrå / Sparkstøttingvise / Visa hass Bror / Snekkervisa / Fjelleventyret / Lotta lita / Hoppetauet / Det trippe to små jinter / Godtnattvise

Utgitt 2003 Normann Records NOCD 3003 
En takk til Arvid Sckancke-Knutsen for bildet

Vidar Sandbeck CD nr. 5 Pengegaloppen

CD nr. 5 Pengegaloppen
Pengegaloppen / Dagdrivervise / Han Ola Torader /Skredder`n / Regnbågåbrua / SnikkermesterKavlerud / / Den vakre visa / Hei, hei Josefine ! /Polka i B-dur / Loffervise / Dakota-Kalle / Gullog grønne skoger / Kjærlighetsvalsen / Bildilla /På folkemunne / Strikkemøte / Heksedansen /Menuett i mai / Frida og Frode / På barneball /Han Pelle-Johnny og je / Far min var lirekassemann /En får ta det en kan få / Med gråt og tenners gnissel /Under heggen / Vi stoler på'n Ola Nordmann /Sjusovervise / Idyll ved Mjøsa / Gamle formann Pedersen

Sandbecks innspillinger for Fontana 1958–1961. De 29 sangene er innspilt i samme rekkefølge som de ble utgitt på vinyl.
Uten år. Normann Records NOMCD 3032

CD nr. 6 Vidar Sandbeck's jubileums-CD

CD nr. 6 Vidar Sandbeck's jubileums-CD
Gull og grønne skoger / Heksedansen / Menuett i mai / Han Ola Torader / Med gråt og tenners gnissel / Langs bygdeveien / Polka i København / Pengegaloppen / Regnbågåbrua / Jeg går og raker hjertegras / Anne og Johan / Dagdrivervise / Kjærlighetsvalsen / Kan du låne bort en femmer / Ti små bringebær / Bildilla / Sjusovervise / Mot lykka på ei fjøl / Barnefødt i Svinesund / Det kunne vøri gødt / Visa om Jørgensen / Når sola itte lenger / Blådansen / Signe de yndige piker

24 originalinnspillinger med Vidar Sandbeck
Utgitt 2018 Normann Records

Enkelte av Sandbecks mest kjente sanger finnes på samle-CD-er med norske viser. Han er bl.a. representert på 10 CD-boksen «Norsk Musikk i 100, Populærmusikk i Norge 1905-2005» som utkom i 2005. 

Den vakre visa finnes på CD-en Den ultimate visesamlingen CD 3, utgitt av Toso AS 2006. 

Loffervise finnes på CD-en «Ei vise er så mangt» utgitt av Rockheim på Rockheim Records RR003 PRO 2017. Den ble utgitt i 100 eksemplarer i forbindelse med utstillingen «Ei vise er så mangt» 2017.

Je orker itte å tie lenger, Somme gubber danser på bordet, På folkemunne, Bessfarklokka, Fjelltrall og Jens Vankelmodig finnes alle på «Trollkrem» 4 CD boks utgitt i 2014.

REKLAME-EP

Vidar Sandbeck Reklame-EP for sjømannsavdelingen i Den norske Creditbank

Reklame-EP

Det finnes også en reklameplate der Sandbeck synger tre av sine kjente melodier. Det er bare det at du må høre på plata for å finne at Sandbeck er med. Omslaget har tegning av et seilskip på forsiden og teksten «Med vennlig hilsen fra sjømannsavdelingen i Den norske Creditbank». Det er av utbrettypen der de øvrige tre sidene gir informasjon om alle fordelene ved å være kunde i banken – den som nå heter DNB. Det står ingen ting på omslaget om hva som er på platen. Vinylen er blå og er forsynt med den kjente Philips Minigroove EP-etiketten og teksten «Med hilsen Den norske Creditbank». Platenummeret er DNC-1 E på forsiden og DNC-2 E på baksiden. 

Plata har rikelig med reklameprat, Erik Byes «Gå til onkel», et par svenske melodier og tre Sandbeck-innspillinger. Side 1 avsluttes med «Gull og grønne skoger». Side 2 inneholder «En får ta det en kan få» og «Pengegaloppen». Det finnes ingen informasjon om når plata kan være utgitt, men den siste av melodiene er spilt inn i 1960. Noen mener skipet på forsiden minner om det svenske Regalskeppet Wasa som ble hevet i 1961. Kanskje nettopp 1961 da er utgivelsesåret? Denne skiva er ikke vanlig.

Vidar Sandbeck reklame single

Reklame single

Vidar Sandbeck har også spilt inn en reklamesingle som er utgitt på Triola. Platenummeret er TN 192. Den er antagelig utgitt i 1959. Er kjent bare i to eksemplarer.

Teksten er skrevet av Kurt Valner og er reklame for strømsparing.

B-siden er med Sølvi Wang.

En takk til Tormod Ringvold for bidrag til artikkelen.
Takk til Arvid Sckancke-Knutsen for bilde av EP nr. 8
og takk til Yngve Antonesen for opplysninger om reklamesingelen.

Publisert første gang i Platesamleren nr. 115 utgitt i 2013.
Platesamleren utgis av Bjørn Luka, Nordveien 2, 1443 Drøbak. 

Revidert og ajourført oktober 2018.