Digitale Sandbeckdager 2020

4.-7. juni er det digitale Sandbeckdager til ære for Vidar Sandbeck. Sandbeckdagene har vært arrangert på Rena hvert år i juni siden 2006 i et samarbeid mellom Anno museum, Sandbeckstiftelsen og Åmot kommune. I år skal det forgå på en litt annen måte, men fortsatt i Sandbecks ånd.

Nye muligheter med digitale Sandbeckdager

  • DIGITAL: Sandbeckansvarlig i Anno, Kristine Lundsbakken, inviterer til digital Sandbeckdager første helga i juni. (Foto: Toril C. Skaaraas Hofseth/Anno Glomdalsmuseet) (Foto/Photo)
    DIGITAL: Sandbeckansvarlig i Anno, Kristine Lundsbakken, inviterer til digital Sandbeckdager første helga i juni. (Foto: Toril C. Skaaraas Hofseth/Anno Glomdalsmuseet)

– Med digitale Sandbeckdager når vi ut til enda flere enn tidligere ved at både barn og voksne får muligheten til å oppleve arrangementet hjemmefra,sier nyansatt ansvarlig for Sandbeck-arbeidet i Anno – Museene i Hedmark, Kristine Lundsbakken.

– Vi håper mange vil følge arrangementet på nett og i sosiale medier allerede nå, fortsetter hun.,

Kulturprisen«Regnbågåbrua», konsert og Barnas Sandbeck

Et naturlig høydepunkt for mange er Vidar Sandbecks kulturpris «Regnbågåbrua».

– Vi skal gjøre stas på prisvinneren og vil lage et arrangement som legges ut på nettet. Hvem som vinner prisen får du vite litt senere, sier Lundsbakken, som har fått med seg dyktige musikere til å lage en konsert med fokus på barndommen til Vidar Sandbeck.

– Jeg har kalt konserten «Stakkars kroken» etter kallenavnet Vidar fikk som barn, sier Lundsbakken. Han var liten og ofte sjuk, og samtidig var det mye fattigdomsproblematikk. Under konserten forteller jeg litt om hvordan barndommen var, og knytter det til visene hans. Jeg har fått med meg de eminente musikerne Ranveig Nordbryhn på fløyte og Kim Kjærsgaard Nielsen på trekkspill og piano.

I tillegg til en hel sending med «Barnas Sandbeck», som blant annet vil inneholde den tradisjonelle overrekkelsen av Vidar Sandbecks fele, blir det publisert eget innhold for de minste med lesestund og sang hver dag, Anne-Cath. Vestlys 100 årsjubileum vil også markeres for store og små.

Vennskapet mellom Sandbeck og Grønoset blir nettutstilling

En av Sandbecks gode venner var journalist og forfatter Dagfinn Grønoset. Han ville fylt 100 år i år, et jubileum som markeres ved Anno Glomdalsmuseet.

– En nettutstilling om samarbeidet og vennskapet mellom Sandbeck og Grønoset, med fokus på visene i boka «Langs bygdevegen», blir publisert på nettsiden til Vidar Sandbeck. I tillegg til at Sandbeckdagenes arrangementer blir lagt ut på nett, vil det komme spennende arkivopptak, kuriositeter om livet til Sandbeck og utdrag fra hans mangfoldige forfatterskap på Facebook og Instagram. Men fortvil ikke! Er du ikke så god på internett, så kan du høre på Radio Midt-Østerdal, sier Lundsbakken.

Sandbeckdagene vil nemlig, i tillegg til å være på nett, også sendes på radio.

– Radio Midtøsterdal, med Einar Øfstaas og Erlend Arnesen, er Sandbeckdagenes gode hjelpere i år. Maken til fleksible og dyktige folk skal du lete lenge etter. Vi ser fram til resultatet! Forteller leder for Sandbeckstiftelsen, Synnøve Sakura Heggem.

Fortløpende vurderinger

Koronasituasjonen har betydning for planleggingen av Sandbeckdagene, og det foretas løpende vurderinger når det kommer til arrangement.

– Sakte, men sikkert vil samfunnet åpnes og vi kan nå være inntil 50 personer samlet. Derfor vil enkelte deler av årets digitale Sandbeckdager skje «live», sier Heggem.

Et eksempel er at gudstjenesten søndag 7. juni - «Når du ser det blåna vet» – en musisk vandring mellom Vidars viser med lokale aktører, skjer i Åmot kirke kl 11.00-12.00 for inntil 50 personer.

- Dette blir veldig spennende! Vi håper denne spesielle situasjonen fører til et større publikum enn noen gang, og at enda flere oppdager arrangementet og Vidar Sandbeck, avslutter Kristine Lundsbakken.