Brecht - En kynisk menneskevenn

Vigdis Hjorth forteller om og framfører Bertolt Brecht, og kommenterer Brecht-sangene som Jørn Simen Øverli synger på norsk, og som Ruth Wilhelmine Meyer synger på tysk og på sin måte. Espen Leite akkompagnerer på akkordeon og alt veves sammen til en forestilling.

  •  (Foto/Photo)

Kjøp billetter her.

Vigdis Hjorth forteller om og framfører Bertolt Brecht, og kommenterer Brecht-sangene som Jørn Simen Øverli synger på norsk, og som Ruth Wilhelmine Meyer synger på tysk og på sin måte. Espen Leite akkompagnerer på akkordeon og alt veves sammen til en forestilling.

Skal det stå på den siste tavlen
den som er knust og uten lesere
planeten går i stykker, drept
av dem som den ernærte?

 
Bertolt Brecht (1898-1956) ville revolusjonere teateret og verden. Han greide det første - kanskje ikke det andre, men har uansett vært og er en inspirator for mennesker som vil bruke kunsten til å kritisere makta, fra Jens Bjørneboe til Elfriede Jelinek, og som særlig har hatt innflytelse som lyriker, på så ulike diktere som Gunnar Ekelöf, Inger Hagerup, Halldis Moren Vesaas, Georg Johannesen og Jon Fosse.
 
Vigdis Hjorth: poetisk prosa om Bertolt Brecht, hans liv og virke
Jørn Simen Øverli: gjendiktning, sang, gitar
Ruth Wilhelmine Meyer: multivokal
Espen Leite: akkordeon   
 
Fra premieren:
..."Virkelig en flott kveld på Josefine Visescene - må kalle det en forestilling, så fint som tekst og sang og musikk og lyd var vevet sammen". Einar Dahl - scenograf / sceneinstruktør

Vigdis Hjorth er en av våre beste og mest leste forfattere som i tillegg til å skrive selv også i stor grad fordyper seg i andre forfatteres diktning og knytter deres verk opp mot vår tid og poengterer deres aktualitet.
Hun har mottatt en rekke priser og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2017 for sin roman Arv og miljø.                
 
Jørn Simen Øverli er en av nestorene i norsk viseverden og har vunnet og blitt nominert til flere spellemannpriser. Han har også mottatt priser for sine gjendiktninger, hatt konserter i de fleste kommuner i landet, alene, i duo, trio og med eget band. Han har vært kunstnerisk leder for Josefine Visescene i Oslo gjennom 25 år, og har skrevet flere bøker om viser og gitt ut 14 CD-er. Spesielt har han fordypet seg i å gjenfortelle sangpoesi fra Sentral-og Øst-Europa. Se www.jornsimen.no
 
Ruth Wilhelmine Meyer er en sjeldent allsidig stemmekunstner som med sine utrolige seks oktavers omfang lekent beveger seg mellom lydverdener fra folkemusikk til klassisk via eksperimentell musikk. Oppvokst i Telemark men med verden som arbeidsfelt har hun utviklet sitt eget eksperimentelle uttrykk delvis basert på tradisjonelle vokalteknikker fra ulike land. Tildelt Edvard-prisen 2019.  http://www.wilhelmine.no                                                                                                                                                                                   
Espen Leite er en av Norges fremste akkordeonister.  Han er mye brukt som teatermusiker og komponist og er aktuell med teaterstykket Come back, Liza sammen med Lasse Kolsrud på Det norske Teatret. Espens spill er sjangeroverskridende, kraftfullt og poetisk.  

Vigdis Hjorth: Poetisk prosa om Bertolt Brecht, hans liv og virke
Jørn Simen Øverli: Gjendiktning, sang, gitar
Ruth Wilhelmine Meyer: Multivokal
Espen Leite: Akkordeon

Kjøp billetter her.